De zorgmedewerkers die tijdens de coronacrisis in de frontlinie stonden, waren onze helden. Er waren nog geen vaccins en er was een tekort aan beschermende kleding. Duizenden van hen kregen corona en kampen nog steeds met de gevolgen. Zo ernstig dat ze niet meer kunnen werken. Werknemers die in Nederland twee jaar ziek zijn, komen in aanmerking voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering, de WIA-uitkering. 'Onze helden' vertellen in Zembla hoe hard de WIA voor hen is. Al jaren uiten de Verenigde Naties forse kritiek over deze uitkering. Wat is er met deze kritiek gedaan? Zembla onderzoekt het Nederlandse arbeidsongeschiktheidsstelsel.
Ze kregen taart, bloemen en applaus. De zorgmedewerkers die tijdens het uitbreken van de coronacrisis in de frontlinie stonden, waren onze helden. Er waren nog geen vaccins en er was een tekort aan beschermende kleding. Duizenden van hen kregen corona en kampen nog steeds met de gevolgen daarvan. Zo ernstig dat ze niet meer kunnen werken. Ze zijn chronisch vermoeid, zijn benauwd en hebben concentratieproblemen. Werknemers die in Nederland twee jaar ziek zijn, komen in aanmerking voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering, de WIA-uitkering. ‘Onze helden’ vertellen in Zembla hoe bikkelhard de WIA voor hen is.
Een arts, die meer verdient, heeft een grotere kans om volledig afgekeurd te worden en daarvoor te worden gecompenseerd. Een verpleegkundige die minder verdient heeft een grotere kans om op bijstandsniveau terecht te komen.
Al jaren uiten de Verenigde Naties forse kritiek; de WIA is in strijd met het internationale arbeidsverdrag. Wat is er met deze kritiek gedaan? Zembla onderzoekt het Nederlandse arbeidsongeschiktheidsstelsel.
Zembla. Helden in de bijstand: donderdag 11 mei om 20.30 uur bij BNNVARA, NPO2.
Regie & samenstelling: Evelien Vehof en Frederick Mansell
Research: Evelien Vehof en Frederick Mansell
Camera: Wouter Boes & Sander Roeleveld
Montage: Ivar Iding
Eindredactie: Manon Blaas
https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/helden-in-de-bijstand