Nieuwe documentaire van Floor de Bie en Evelien Vehof
Promo:
Wat doe je als je als nieuwkomer in Nederland de taal nog niet spreekt en wel allerlei brieven krijgt die je niet snapt? Dan zou je hulp kunnen aanvragen bij de gemeente. Maar je kan ook gewoon je buurman vragen of hij je even wil helpen. In de nieuwe documentaire ‘Een Goede Buur’ zien we hoe vluchtelingen met een status en sociaal huurders samenwonen op het Nico van der Horstpark, een gemengd-wonen-project in Leiden.
Door de toestroom van vluchtelingen in Nederland en de enorme wachtlijst voor sociale huurwoningen, heeft Leiden in 2018 een nieuwe woonwijk opgeleverd om beide groepen te kunnen huisvesten: het Nico van der Horstpark. In dit complex wonen statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) en sociaal huurders in honderd woningen samen. Om het contact tussen de verschillende bewoners te stimuleren is er een grote gezamenlijke binnentuin met een tuinhuis en kunnen bewoners zelf initiatieven ontplooien. In de documentaire ‘Een goede buur’ onderzoeken Floor de Bie en ik hoe de mensen met elkaar samenwonen.
In het Nico van der Horstpark in Leiden zijn in 2018 100 woningen gerealiseerd. In 50 woningen verblijven statushouders, vluchtelingen met een verblijfsvergunning, en in de andere 50 wonen sociaal huurders, waarvan een deel mensen zijn met een zorgvraag. De woningen zijn deels van woningcorporatie Ons Doel en deels van de Sleutels.
De Nederlandse biologiestudent Joost is samen met zijn buurman Abdul in de tuin aan het schoffelen is. Abdul was in Afghanistan boer, maar omdat hij analfabeet is spreekt hij de Nederlandse taal nog niet goed. Hij vindt het hierdoor lastig om het Nederlandse systeem te begrijpen, maar in zijn zeer secuur aangelegde moestuin is hij zichzelf en oefent hij de taal met Joost. Hij kent al bijna alle namen van de kruiden en groenten. Student Nourredin vluchtte 2 jaar geleden uit Syrië en mist zijn familie heel erg. Hij vindt het prettig dat hij in het gezamenlijke tuinhuis andere mensen kan ontmoeten, omdat hij houdt van gezelligheid en liever niet alleen is.
De regie is in handen van filmmakers Floor de Bie en Evelien Vehof die elkaar leerden kennen aan de Universiteit van Leiden waar ze de Master Journalistiek en Nieuwe Media volgden. Het idee voor de film komt voort uit hun beide interesse voor samenlevingen waar verschillende culturen elkaar ontmoeten. Floor de Bie heeft een achtergrond in antropologie en Evelien Vehof in sociaal werk. Het Leids Mediafonds financierde deze productie.